BREXIT AKKOORD WORDT LEESBAAR DOOR AI UIT NEDERLAND

Het 585 pagina’s tellende Brexit-akkoord is complex en daardoor moeilijk leesbaar. Zoals vaker het geval is met officiële documenten, zullen veel EU en VK burgers het genoemde Brexit-akkoord niet lezen. Terwijl het juist belangrijk is dat zoveel mogelijk mensen kennis nemen van de inhoud van het akkoord. In het bijzonder over onderwerpen die hen persoonlijk aangaan. Precies dit wordt nu mogelijk gemaakt door de website Brexearch.eu

AMSTERDAM & LONDON, November 26, 2018.

EDIA een Nederlands AI-bedrijf werd onlangs benaderd door ‘Tech for UK’ en ‘Best for Britain’ met het verzoek om de complexe tekst van de UK Withdrawal Agreement beter toegankelijk en makkelijk doorzoekbaar te maken voor het publiek. Het resultaat, de publieke website Brexearch.eu, werd op november vrijdag 23 gelanceerd.

Brexearch maakt de Brexit-overeenkomst makkelijk online toegankelijk en doorzoekbaar. Op de website kunnen bezoekers, aan de hand van een lijst sleutelwoorden, de afspraken lezen die uit de onderhandelingen tussen de EU en VK zijn voortgekomen. Brexearch stelt bezoekers in staat om het bijna 600 pagina’s tellende document met afspraken aan de hand van sleutelwoorden uit te pluizen. De sleutelwoorden kunnen worden gebruikt om snel de onderwerpen te vinden die voor de lezer relevant zijn.

De website maakt gebruik van Kunstmatige Intelligentie waarmee automatisch sleutelwoorden en concepten in een tekst kunnen worden ontdekt. Belangrijke sleutelwoorden in het document zijn onder meer ‘Northern Ireland’, ‘Citizen’s rights’, “Freedom of movement’, ‘Future trade agreements’, ‘Intellectual Property’, ‘Non-tariff Barriers’ en meer.

Jaeques Koeman, CEO van het Amsterdamse bedrijf EDIA, zegt hierover het volgende:

“Onze AI technologie kan automatisch grote volumes onderwijsmateriaal labelen. Deze labels, zoals sleutelwoorden in een tekst, zorgen er voor dat relevant materiaal sneller gevonden kan worden. Dergelijke labels helpen ook om beter kruisverwijzingen te maken tussen teksten. Brexearch gebruikt in feite dezelfde technologie, in dit geval om sneller en makkelijker toegang te geven tot onderdelen van de Brexit-overeenkomst die voor de lezer relevant zijn. Door onze technologie op deze manier beschikbaar te stellen voor het publiek, hopen wij een bijdrage te geven aan de democratisering van kennis en informatie.”

Redactionele informatie:

Best for Britain: a non-partisan group fighting to keep the UK open to EU membership, and finding a democratic way to stop Brexit.

Tech for UK: a new grassroots body representing the UK Tech Industry in calling for a fresh referendum.

EDIA: EDIA is opgericht vanuit de visie dat intelligente automatisering een doorslaggevende rol in uitgeverijbranche zal gaan spelen. EDIA heeft vanuit deze visie de educatietechnologie ‘360AI’ gecreëerd. 360AI maakt gebruik van kunstmatige intelligentie die uitermate geschikt is voor het ontleden van grote hoeveelheden tekst.

Jaeques Koeman